Mus z jabłek na zimę - bez cukru, robię go według rad Babci

Mus z jabłek to jeden z obowiązkowych przetworów w naszym domu. Zimą wykorzystujemy go na wiele sposobów. Znakomicie sprawdza się do ciast, naleśników, kanapek czy ryżu. Po otworzeniu słoika do takiego musu wystarczy dodać np. cynamon, można dosłodzić do smaku i mamy rewelacyjny dodatek do naleśników z serem. Uwielbiamy naleśniki z serem i musem jabłkowym. Tak samo można go wykorzystać do ciast czy bułeczek. Kruche ciasto z takim musem i pyszną kruszonką możemy zajadać niemal codziennie, szczególnie jeszcze ciepłe, ledwo wyciągnięte z piekarnika. Taki mus z jabłek możemy wykorzystać do czego tylko chcemy


Ilość: 7 słoików po 350 ml
Składniki:
  • 3 i 1/2 kg jabłek (najlepiej różnych odmian)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • około 1 szklanka wody


Waga podanych składników jest przed obraniem, przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Do przepisu najlepiej użyć jabłek różnych odmian twardych, miękkich, soczystych, a nawet tych mączystych. Babcia zawsze mówi, że jak się połączy różnego rodzaju jabłka to mus wychodzi najlepszy i muszę się z tym zgodzić. Odkąd mieszam różne jabłka mus jest smaczniejszy. Jabłka użyte do przepisu powinny być bez uszkodzeń czy oznak psucia. Jeżeli użyjemy jabłka, które są mocno poobijane, a co gorsza mają początki psucia się to mus nam się nie uda. Niestety nie wystarczy tylko wykroić tych brzydkich miejsc, takie jabłka lepiej sobie odpuścić, bo zapakowany w słoiki mus szybko zacznie się psuć. Jak to Babcia mówi "jak robić to porządnie, a nie się narobić i nic z tego nie mieć"😎.


Są różne szkoły jeżeli chodzi o pasteryzację takiego musu, jedni go pasteryzują, a inni zamykają słoiki na gorąco. Ja robię według rad Babci. Jabłka lubią być kapryśne i jak się nie ma zimnego miejsca do przechowywania takich przetworów to trzeba je zapasteryzować. Jabłka bez pasteryzacji w słoikach przechowywane w ciepłym pomieszczeniu lubią buzować i pleśnieć. Od kiedy stosuję się do wskazówek Babci nie mam problemu z popsutymi słoikami.


Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Jabłka przekładamy do dużego garnka podlewamy wodą (tyle, aby jabłka nie zaczęły przywierać na początku gotowania do dna garnka) i dodajemy sok za cytryny. Całość gotujemy, aż jabłka zaczną się rozpadać. Od czasu do czasu zawartość garnka mieszamy. Pilnujemy, aby jabłka nie zaczęły się przypalać. Rozgotowane jabłka blendujemy na gładki mus. Jeżeli chcecie mieć wyczuwalne kawałki owoców, to blendowanie możecie pominąć.


Jabłka przekładamy do słoików. Zakręcamy. Słoiki od razu pasteryzujemy na mokro, nie czekamy, aż ostygnął. Do garnka wstawiamy słoiki z jabłkami i zalewamy je ciepłą wodą do około 2/3 wysokości. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe słoiki z musem z jabłek zanosimy do zimnej spiżarki lub piwnicy.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. U mnie w domu tego typu mus wykorzystuje się do kilku potraw. Przede wszystkim lubię go jeść z zapiekanym ryżem i cynamonem - na słodko. Poza tym dodaje go również do ciast. Pomyślałam, że mogłabym go używać również do nadziewania naleśników. Dziękuję za to, że podzieliłaś się tutaj przepisem na niego. Z chęcią go wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń