Łagodne i chrupiące ogórki konserwowe to znakomita propozycja na przetwory z ogórków na zimę. Takie ogórki nie wychodzą przesadnie kwaśne, ani za słodkie, są w sam raz. Łagodne i chrupiące ogórki konserwowe są tak smaczne, że można je wyjadać prosto ze słoika. Znakomicie nadają się na kanapki, jako dodatek do różnych przekąsek czy do sałatek. Polecam Wam ten przepis. Jak szukacie więcej pomysłów na przetwory z ogórkami w roli głównej to zajrzycie tutaj. Znajdziecie tam mnóstwo smacznych i sprawdzonych przepisów.
Składniki:
- około 3 kg ogórków gruntowych
- 6 gałązek kopru z kwiatem
- korzeń chrzanu
- 12 ząbków czosnku
- 1 marchewka
- po 1 liściu laurowym do słoika
- po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy do słoika
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 7 szklanek wody
- 5 łyżek z lekką górką cukru
- 2 łyżki soli do przetworów
Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem/ obraniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 6 słoików łagodnych i chrupiących ogórków konserwowych o pojemności 900 ml. Ilość słoików z przetworami zależy od wielkości użytych ogórków i ilości nałożonych warzyw do słoików. Ważne jest, aby ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do zrobienia ogórków konserwowych najlepiej sprawdzą się ogórki małe i nieco większe. Nie polecam ogórków przerośniętych, ciężko będzie je zmieścić w słoikach, a po zrobieniu mogą okazać się puste w środku i miękkie. Ilość zużytej zalewy zależy od ułożenia warzyw w słoikach. Jeżeli wykorzystacie większe ogórki to mniej zmieści się ich w słoikach, może okazać się, że podana ilość zalewy jest za mała i trzeba będzie jej dogotować.
Wcześniej wymoczone w zimnej wodzie ogórki myję pod bieżącą woda. Do każdego słoika wkładam gałązkę kopru z kwiatem, kawałeczek korzenia chrzanu i dwa ząbki czosnku. Ciasno układam ogórki. Na górę słoików wkładam jeszcze 4 - 5 plasterków marchewki, 1 niedużego liścia laurowego i pół łyżeczki ziaren gorczycy.
W garnku zagotowuję wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą zalewam ogórki w słoikach. Zakręcam. Łagodne i chrupiące ogórki konserwowe pasteryzuję w garnku z wodą. Słoiki z ogórkami wstawiam do dużego garnka i nalewam wodę do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzuję nie dłużej niż 5 min. od momentu zagotowania wody. Słoiki z ogórkami ostrożnie wyjmuję i pozostawiam do wystygnięcia. Gotowe ogórki wynoszę do spiżarki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
korniszony łagodne i chrupiące ogórki konserwowe ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki konserwowe ogórki korniszone ogórki na zimę ogórki w occie przetwory przetwory z ogórków