Pizza dla tych, którzy lubią ostre dania
Składniki:
ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 40 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka wody
- łyżeczka soli
sos:
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pół pomidora
- pół ostrej papryczki
- 2 łyżki koncentratu
- 2 łyżki ketchupu
- szczypta soli
dodatkowo:
- salami, kiełbasa, ostre papryczki, cebula, ser żółty
Przygotowanie:
Ciasto robione metoda prób i błędów - najlepszy przepis na ciasto na pizzę. Polecam! Do dużej miski wkładamy drożdże, wlewamy letnie mleko, mieszając dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Gdy drożdże są dobrze rozmieszane, przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przygotowanego zaczynu dodajemy mąkę i sól. Ciasto mieszamy ręką, dolewamy oliwę i wodę oraz dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie bardzo dobrze odchodzić od rąk. Kiedy ciasto mamy wyrobione przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę.

Cebulę, czosnek, pomidora i paprykę drobno siekamy i podduszamy na patelni około 3 minuty. Do kubka dajemy koncentrat, ketchup, sól i podduszone warzywa wszystko mieszamy. Ciasto smarujemy przygotowanym sosem, następnie układamy salami, kiełbasę i cebulę pokrojoną w talarki, pokrojoną paprykę i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st na około 25 - 30 minut do ładnego zarumienienia brzegów pizzy
Smacznego !
Gabriela Borowiec
ciasto na pizzę,
drożdże,
kiełbasa,
papryczka chili,
papryka,
pizza diabelska,
pizza na ostro,
pizze i zapiekanki,
pomidory,
salami,
ser żółty
poniedziałek, 3 czerwca 2013
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!