• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Kruche ciastka z powidłami



Zjadając jedno nie da sie oprzeć kolejnemu

Ilość: około 150 sztuk

Składniki:

ciastka:
  • 1 kg mąki 
  • 2 kostki margaryny 
  • 1 duża śmietana 12% 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 cukry waniliowe 
  • 5 jajek 
nadzienie:
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 


Przygotowanie:

Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dalej siekamy. Następnie wbijamy dwa jajka oraz 3 żółtka wszystko ponownie siekamy i zagniatamy składniki na gładkie ciasto (gdy przykleja nam się do rąk dosypujemy mąkę). Potem rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm i wycinamy kwadraty. Powidła mieszamy z mąką ziemniaczaną i nakładamy około pół łyżeczki przygotowanego nadzienia na wykrojone ciasto. Następnie zawijamy dwa naprzeciwległe rogi kwadratu i sklejamy je białkiem jajka. Gotowe ciastka układamy na blaszce posmarowanej margaryną. 

 

Ciastka pieczemy w temperaturze 220 stopni do ładnego zarumienienia.

Smacznego!


Gabriela Borowiec
11 Comments
ciastka, kruche ciastka, kruche ciastka z powidłami, powidła śliwkowe
czwartek, 19 września 2013
  • Udostępnij
    Zapisz
ciastka kruche ciastka kruche ciastka z powidłami powidła śliwkowe Kruche ciastka z powidłami

Polecane przepisy

11 komentarze

  1. Anonimowy23 września 2013 18:15

    Przepis smaczny, musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Barbara BS24 września 2013 12:10

    To takie rogaliki nie rogaliki. Podejrzewam że są pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Barbara BS24 września 2013 12:11

    Pozdrawiam tak w ogóle:-) ups

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  4. pieczeniowo.blogujacy.pl4 grudnia 2013 19:43

    Wyglądają niesamowicie kusząco ! Musze zrobić ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Anonimowy12 stycznia 2014 03:07


    U Nas w Stanach nazywaja sie Kolaczki sa smaczne strasznie lubia je jesc dzieci .Spoko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  6. Małgorzata Lis21 marca 2014 00:57

    Czy margarynę można zamienić na masło ? - moja rodzina uwielbia maślany smak,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec21 marca 2014 22:34

      jak najbardziej można zamienić:)
      pozdrawiam

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Henryk21 lutego 2015 22:20

      Trzeba koniecznie zamienić , margarynę wyrzucić do kosza a nie do ciast!!!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    3. Odpowiedz
  7. Anonimowy6 sierpnia 2014 20:25

    ROBIŁAM TE CIASTECZKA I SA ŚWIETNE! NAPRAWDĘ POLECAM :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Anonimowy21 grudnia 2014 15:08

    ciekawe czy można dzięki tym rogalikom przytyć???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec21 grudnia 2014 16:30

      Nie trzeba patrzeć na linie, tylko na smak :):) Ale myślę, że jak z umiarem się zje to się nie przytyje :) Pozdrawiam!

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Sernik siostry Anastazji
  • thumbnails
    Ciasto cappuccino w 20 minut
  • thumbnails
    Ciasto z serków Danio
  • thumbnails
    Bułki z pieczarkami i kiełbasą
  • thumbnails
    Ciasto bez pieczenia w 10 minut
  • thumbnails
    Ciasto dla leniwych w 10 minut

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria