Zjadając jedno nie da sie oprzeć kolejnemu
Ilość: około 150 sztuk
Składniki:
ciastka:
- 1 kg mąki
- 2 kostki margaryny
- 1 duża śmietana 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 5 jajek
nadzienie:
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dalej siekamy. Następnie wbijamy dwa jajka oraz 3 żółtka wszystko ponownie siekamy i zagniatamy składniki na gładkie ciasto (gdy przykleja nam się do rąk dosypujemy mąkę). Potem rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm i wycinamy kwadraty. Powidła mieszamy z mąką ziemniaczaną i nakładamy około pół łyżeczki przygotowanego nadzienia na wykrojone ciasto. Następnie zawijamy dwa naprzeciwległe rogi kwadratu i sklejamy je białkiem jajka. Gotowe ciastka układamy na blaszce posmarowanej margaryną.
Ciastka pieczemy w temperaturze 220 stopni do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Gabriela Borowiec
czwartek, 19 września 2013