Kruche ciastka z powidłami

Zjadając jedno nie da sie oprzeć kolejnemu

Ilość: około 150 sztuk

Składniki:
  • 1 kg mąki 
  • 2 kostki masła 
  • 1 duża śmietana 12% 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 cukry waniliowe 
  • 5 jajek 
nadzienie:


Przygotowanie:

Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dalej siekamy. Następnie wbijamy dwa jajka oraz 3 żółtka wszystko ponownie siekamy i zagniatamy składniki na gładkie ciasto (gdy przykleja nam się do rąk dosypujemy mąkę).


Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy kwadraty. Powidła mieszamy z mąką ziemniaczaną. Nakładamy około pół łyżeczki przygotowanego nadzienia na wykrojone ciastka. Następnie zawijamy dwa naprzeciwległe rogi kwadratu i sklejamy je białkiem jajka. Gotowe ciastka układamy na blaszce posmarowanej margaryną. Ciastka pieczemy w temperaturze 220 st. do ładnego zarumienienia.


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

14 komentarzy:

  1. Przepis smaczny, musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To takie rogaliki nie rogaliki. Podejrzewam że są pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozdrawiam tak w ogóle:-) ups

    OdpowiedzUsuń
  4. pieczeniowo.blogujacy.pl4 grudnia 2013 19:43

    Wyglądają niesamowicie kusząco ! Musze zrobić ! :)

    OdpowiedzUsuń

  5. U Nas w Stanach nazywaja sie Kolaczki sa smaczne strasznie lubia je jesc dzieci .Spoko

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy margarynę można zamienić na masło ? - moja rodzina uwielbia maślany smak,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej można zamienić:)
      pozdrawiam

      Usuń
    2. Trzeba koniecznie zamienić , margarynę wyrzucić do kosza a nie do ciast!!!

      Usuń
  7. ROBIŁAM TE CIASTECZKA I SA ŚWIETNE! NAPRAWDĘ POLECAM :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe czy można dzięki tym rogalikom przytyć???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba patrzeć na linie, tylko na smak :):) Ale myślę, że jak z umiarem się zje to się nie przytyje :) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Pyszne te ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy te powidła ew marmoladą nie wypywa na zewnątrz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli użyjemy gęstych powideł lub marmolady to nie wypłyną. Nie polecam dzemu jak galaretką bo wtedy popłynie. Ja tak jak w przepisie dodaję mąkę ziemniaczaną i nie ma problmu z dobrej jakością powidłami lub marmoladą

      Usuń