Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu zapiekanka z ziemniakami, cukinią i mięsem mielonym

Składniki:
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • majeranek
  • papryka słodka 
  • sól i pieprz
  • 350 g sera żółtego mozzarella (starty lub drobno pokrojony)
  • olej



Przygotowanie:

Cukinię oraz obrane i umyte ziemniaki kroimy w plasterki. W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do miski przekładamy mięso mielone, cebulę, dodajemy majeranek, paprykę słodką, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.



Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i układamy plastry ziemniaków, posypujemy je garścią sera i układamy plastry cukinii. Następnie wykładamy mięso mielone, posypujemy niewielką ilością mozzarelli oraz przykrywamy ziemniakami, na które dajemy garść sera.



Na wierzchu układamy plastry cukinii i przykrywamy je resztą sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. 20 min.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zapiekanki, a ta wygląda rewelacyjnie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie ta zapiekanka to totalna klapa... po wyjęciu z piekarnika miałam w naczyniu żaroodpornym zupę, woda sięgała do połowy składników. Ziemniaki i cukinia nadal były surowe a całość po dopieczeniu bez smaku :( obiad porażka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dużo dałaś sera dlatego ci się tak stało,mnie wyszła ok, ale sera dałam trochę tylko

      Usuń
    2. Czyli ile? Tyle co w przepisie?

      Usuń
  3. Może Pani przykryla naczynie podczas pieczenia...plyn nie wyparował i jest zupka

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam! Świetna.Szybka, tania i smaczna. Przepis zapisuje, dzięki

    OdpowiedzUsuń