Sernik gotowany przekładany miodowymi blatami, szybko się go robi i rewelacyjnie smakuje
Wymiary formy: 36x36 cm
Składniki:
blaty miodowe:
- 4 szklanki mąki
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka sody
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu + 3 łyżki miodu
masa serowa:
- 1,60 kg sera białego
- 1 cukier waniliowy
- 300 g masła
- 2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 budynie śmietankowe
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka mleka w proszku
dodatkowo:
Przygotowanie:
Masło na blaty miodowe rozpuszczamy z 3 łyżkami miodu. Mąkę mieszamy ze śmietaną, cukrem, jajkami, miodem, sodą i rozpuszczonym masłem. Składniki zagniatamy na gładkie ciasto i dzielimy na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do w 220 st. i pieczemy do ładnego zarumienienia.
Ser biały mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem oraz partiami dodajemy ser. Masę przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlewamy mleko z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną i budyniem.
Blaty miodowe przekładamy gorącą masą serową. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i mleko w proszku. Polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy kolorową posypką. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aby blaty zmiękły, najlepiej smakuje drugiego dnia.
Obżarciuch
czwartek, 4 stycznia 2018
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!