• Kategorie
  • Ciasta i desery
  • Obiady
  • Sałatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Nalewki
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie

Obżarciuch

  • Strona główna
  • O blogu
  • Kategorie
Menu

Przekładany sernik gotowany

Sernik gotowany przekładany miodowymi blatami, szybko się go robi i rewelacyjnie smakuje

Wymiary formy: 36x36 cm

Składniki:

blaty miodowe:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka sody
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu + 3 łyżki miodu


masa serowa:
  • 1,60 kg sera białego
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka mleka w proszku
dodatkowo:
  • kolorowa posypka



Przygotowanie:

Masło na blaty miodowe rozpuszczamy z 3 łyżkami miodu. Mąkę mieszamy ze śmietaną, cukrem, jajkami, miodem, sodą i rozpuszczonym masłem. Składniki zagniatamy na gładkie ciasto i dzielimy na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do w 220 st. i pieczemy do ładnego zarumienienia. 



Ser biały mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem oraz partiami dodajemy ser. Masę przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlewamy mleko z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną i budyniem.

 


Blaty miodowe przekładamy gorącą masą serową. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i mleko w proszku. Polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy kolorową posypką. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aby blaty zmiękły, najlepiej smakuje drugiego dnia.

 

Smacznego!



Obżarciuch
16 Comments
20 ciast, blaty miodowe, ciasta, miodownik, miodownik z gotowanym serem, miodownik z serem, polewa czekoladowa, przekładany sernik gotowany, sernik, sernik gotowany
czwartek, 4 stycznia 2018
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
  • Udostępnij
    Zapisz
20 ciast blaty miodowe ciasta miodownik miodownik z gotowanym serem miodownik z serem polewa czekoladowa przekładany sernik gotowany sernik sernik gotowany Przekładany sernik gotowany

Polecane przepisy

16 komentarzy:

  1. posmakujto!4 stycznia 2018 18:16

    Wspaniałe ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  2. Ewa W5 stycznia 2018 11:03

    u mnie sernik jest na każdej imprezie :) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  3. Anonimowy5 stycznia 2018 22:49

    Witam a może być sernik z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec6 stycznia 2018 09:13

      oczywiście, ale jak będzie ser rzadki to dodaj jeszcze jeden budyń :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  4. Lena6 stycznia 2018 08:24

    kocham serniki, muszę takiego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  5. Justyna6 stycznia 2018 21:48

    Witam, Czy zamiast masła może być np.margaryna Kasia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec7 stycznia 2018 13:17

      może być :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  6. Anonimowy7 stycznia 2018 10:47

    Te blaty piecze sie osobno czy jeden na drugi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gabriela Borowiec7 stycznia 2018 13:17

      oczywiście, że osobno :)

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  7. Kasia Sss11 lutego 2018 22:45

    pięknie się prezentuje, pozdrawiam! :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
      Odpowiedz
  8. Anonimowy22 listopada 2019 05:46

    Ile czasu gotować masę serową przed dodaniem budyniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch22 listopada 2019 08:26

      aż się zagotuje

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  9. Unknown24 listopada 2019 11:33

    A śmietana jaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch5 grudnia 2019 14:22

      12%

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
  10. Anonimowy5 grudnia 2019 14:04

    Jaka śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obżarciuch5 grudnia 2019 14:21

      12%

      Usuń
      Odpowiedzi
        Odpowiedz
    2. Odpowiedz
Dodaj komentarz
Wczytaj więcej...

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popularne przepisy

  • thumbnails
    Krokiety nowoczesnej Babci
  • thumbnails
    Farszynki Babci
  • thumbnails
    Sałatka HIT imprezy
  • thumbnails
    Ruskie kluski
  • thumbnails
    Sałatka szwajcarska
  • thumbnails
    Ciasto harataniec

Copyright © 2013-2019 Obżarciuch . Idntheme Blogger . Wspierają Nas

Durszlak.pl Baza przepisów kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów rondel Top Blogi zBLOGowani.pl Najlepsze Blogi FlyB - Kulinaria