Ciasto magiczne

Bardzo nietypowe ciasto - z jednej masy podczas pieczenia robią się dwie warstwy tworząc część biszkoptową i budyniową

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 150 g roztopionego masła
  • 600 ml mleka
  • sok z 1 cytryny



Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy zimne, roztopione masło, partiami wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko i sok z cytryny (ciasto jest rzadkie). Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. Ciasto magiczne pieczemy około 45 min., wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy: