Bułki szkolne

Takie nadziewane bułki piekła nam Mama do szkoły. Robiła je z różnymi farszami, zawsze do środka dawała to co akurat było w lodówce. Bułki z tego przepisu wychodzą bardzo pożywne. Pamiętam jak nie raz koledzy i koleżanki nam je podjadali

Ilość: 13 bułek

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g drożdży
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
farsz:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • papryka słodka
  • sól i pieprz mielony
  • olej
  • ketchup lub inny ulubiony sos (u mnie adżika)
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka



Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy 3 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie do wyrośniętego zaczynu dodajemy rozmącone jajka, wsypujemy sól i mąkę. Mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczone, przestygnięte masło i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.



W międzyczasie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy papryką słodką i dalej smażymy. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką deskę. Delikatnie formujemy wałek i dzielimy go na 13 porcji. Formujemy kuleczki i odstawiamy na kilka minut do napuszenia. Następnie formujemy placuszki. Każdy placek smarujemy wybranym sosem lub ketchupem i nakładamy wcześnie przygotowany farsz.



Bułeczki zlepiamy naciągając delikatnie ciasto. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem do spodu. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy bułeczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 min.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Mniam, mniam. Pyszności.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię takie z pieczarkami lub mięsem mielonym

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm... nie daje mi to spokoju. A co się stało z 13 bułeczką? Na blachę wchodzi 12, to dlaczego przepis jest na 13 sztuk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 13 nie zmieściła się na blaszce i była pieczona oddzielnie, dlatego nie ma jej pokazanej na zdj

      Usuń