Pieczemy piernik z ciasta dojrzewającego, jest pyszny i aromatyczny

Pieczemy piernik z ciasta dojrzewającego, jest pyszny i aromatyczny

Sprawdzony przepis na ciasto, który wykorzystuje od wielu lat przed Bożym Narodzeniem. Z tego ciasta co roku piekę niezwykle pyszny i aromatyczny piernik oraz pierniczki. Co roku 4 - 5 tygodni przed świętami przygotowuję samo ciasto, które leżakuje w lodówce, a kilka dni przed świętami piekę najlepszy piernik i pierniczki. Zarówno piernik jak i pierniczki z ciasta długo dojrzewającego w naszym domu są uwielbiane
Karkówka ze słoika - domowa konserwa na brak czasu i na ciężkie czasy

Karkówka ze słoika - domowa konserwa na brak czasu i na ciężkie czasy

W naszym domu bardzo często robione są przeróżne konserwy mięsne. W spiżarce mamy zapasy słoikówki, kiełbasy ze słoika, boczku wojskowego i pasztetu. Tym razem postanowiłam zrobić taką konserwę z karkówki. Karkówka zapakowana do słoików i poddana tyndalizacji jest dobrym sposobem, żeby mieć mięso w zapasie, które można wykorzystać w różnych sytuacjach. Takie mięso z powodzeniem można zjeść ze świeżym pieczywem, a nawet można je wykorzystać do zrobienia szybkiego obiadu. Polecam Wam ten przepis
Krakersy do barszczyku

Krakersy do barszczyku

Takie domowe krakersy to super przekąska do kubka gorącego barszczyku. Znakomicie sprawdzą się do pochrupania w ciągu dnia czy oglądając ulubiony serial. Takie krakersy można też podać na imprezkach z różnymi dipami. Jest to znakomity pomysł na smaczną i dość szybką w przygotowaniu przekąskę. Krakersy są przepyszne i kruche. Można je zrobić z ulubionymi dodatkami. Z powodzeniem takie krakersy mogą zastąpić niezdrowe sklepowe przekąski. Zajadają się dorośli i dzieci.
Słoikówka - domowa konserwa ze słoika

Słoikówka - domowa konserwa ze słoika

Nie ma nic lepszego niż domowa konserwa. Taką konserwę ze słoika poddaną tyndalizacji możemy przechowywać przez wiele miesięcy. Dość często pakuję różnego rodzaju mięso do słoików. Taki przysmak ze słoika to znakomity pomysł na pyszny dodatek do pieczywa. Tak przygotowana łopatka to same zalety, można ją wyciągnąć kiedy tylko najdzie nas na nie ochota, zrobić pyszne kanapki, a nawet wykorzystać do obiadu. Jeżeli lubicie takie domowe wyroby mięsne ze słoika to polecam Wam wypróbować też przepis na mięso w słoikach - przysmak Taty i przepis na pasztet do smarowania
Paluchy do barszczyku

Paluchy do barszczyku

Paluchy z ciasta krucho - drożdżowego rewelacyjnie smakują z kubkiem gorącego barszczyku. Jest to ekspresowa i smaczna przekąska. Robi się je dość szybko i nie trzeba robić nadzienia tak jak do pasztecików czy kapuśniaczków. Takie paluchy można też podać jako dodatek do wigilijnej kapusty. A dzieci uwielbiają paluchy porywać i podjadać jako przekąska. Polecam Wam ten przepis. Jeżeli szukacie pomysłów na dodatki do barszczyku, to zajrzyjcie tutaj, znajdziecie tam różne pomysły na paszteciki, kapuśniaczki, rolady i inne smaczne dodatki
Kiełbasa ze słoika z galaretką

Kiełbasa ze słoika z galaretką

Przepyszna kiełbasa ze słoika z galaretką, którą można przechowywać bardzo długo bez obawy, że się popsuje. Przepis jest łatwy, a domową konserwę jest bez ulepszaczy i dziwnych dodatków. Taka kiełbasa ze słoika jest rewelacyjna na kanapki, można ją zrobić na zapas w większej ilości. Takie mięso sprawdzi się zawsze kiedy nie mamy czasu, chcemy poleniuchować czy na tzw. czarną godzinę. Polecam Wam ten przepis. Zapraszam Was też do przejrzenia innych przepisów na domowe konserwy, szczególnie polecam Wam słoikówkę i boczek wojskowy
Karp wigilijny bez mulistego posmaku

Karp wigilijny bez mulistego posmaku

W naszym domu na Wigilii karp jest jednym z obowiązkowych i najbardziej lubianych dań. Co roku przygotowuje karpia w taki sposób, jak robiła go Babcia. Jedni karpia moczą w mleku, inni przelewają wrzątkiem, obkładają cebulą czy moczą w wodzie z octem. U nas od lat karp robiony jest w ten sam sposób, dzięki temu przyrządzona ryba nie śmierdzi mułem, mięso jest delikatniejsze i soczyste.
Patent na ekspresową i naprawdę pyszną rybę po grecku, przepis dla zabieganych i tych co nie mają czasu przed świętami

Patent na ekspresową i naprawdę pyszną rybę po grecku, przepis dla zabieganych i tych co nie mają czasu przed świętami

Przepyszna ryba po grecku w ekspresowej wersji dla zabieganych i dla tych co nie mają czasu przed świętami. Ryba z tego przepisu wychodzi bardzo smaczna i potrzeba niewiele czasu, żeby ją zrobić. Taką rybę z powodzeniem można przygotować nie tylko na święta, ale też na różne imprezki, a nawet na zwykłą kolację. Polecam Wam ten przepis. Jeżeli szukacie przepisów na smaczne ryby na święta to polecam Wam rybę po chińsku i rybę po japońsku - są przepyszne
Tulipany do barszczyku

Tulipany do barszczyku

Tulipany do barszczyku to znakomita propozycja podania pasztecików w nieco innej formie. Takie tulipany super prezentują się na stole i są przepyszną przekąską. Sprawdzą się zarówno w święta, na sylwestra czy na innych imprezkach. Takie tulipany można przygotować z ulubionym farszem i zachwycić gości. Polecam Wam ten przepis. A jeżeli szukacie pomysłów na przekąski do barszczyku to polecam Wam zajrzeć tutaj, znajdziecie tam super pomysły. Szczególnie polecam Wam piecuchy do barszczyku, trójkąciki do barszczyku, czy paszteciki na ostatnia chwilę